"Aşa cum am publicat anticipat, noul primar al Oradiei este fostul viceprimar democrat, după o luptă grea şi strânsă la Consiliul Local. Acelaşi demnitar urmează să facă faţă unei lupte la fel de grele în propria filială politică. Cineva de acolo (chiar din propriul partid, nasol, nu-i aşa?) nu îl dorea primar. Presiunile vor continua, candidatura sa la alegerile locale din acest an fiind pusă sub semnul întrebării chiar de către propriul grup politic. O greşeală fundamentală, pentru că niciun alt democrat-liberal local nu va avea şanse mai mari la alegeri. Actualul primar va face faţă unei aprige lupte "de interior". Se pare că se va gândi şi la varianta retragerii din cursă sau chiar a neparticipării, deşi, aşa cum subliniam, ar fi un candidat veritabil.
La următoarele alegeri locale din Oradea se pare că vor fi două tururi de scrutin. Nu e exclus să se confrunte, având cele mai mari şanse, cu un candidat din zodia Peştilor şi unul din zodia Taurului. Oricum, concurenţa principală, foarte puternică, va veni din partea formaţiunii liberale. Şi în interiorul acesteia se vor vehicula două nume importante. Un demnitar cu funcţie în aparatul central executiv şi un parlamentar. Sorţii vor înclina în favoarea primului. Vom avea, aşadar, ca favoriţi ai turului doi de scrutin pe candidatul liberal şi pe cel democrat-liberal. Toate acestea dacă nu voi candida eu, bineînţeles. Glumesc, desigur.
Intrigi şi bârfe de presă vor fi aţâţate. În alegerile pentru Primărie din acest an vor mai exista şi alţi candidaţi. De exemplu, un intelectual din zodia Scorpionului, bine văzut pe plan local, fost parlamentar. El candidează din partea unui partid de factură patriotică. Acest candidat va obţine personal voturi mai multe decât a obţinut partidul în 2004 şi decât va obţine în 2008 pentru Consiliul Local şi Consiliul Judeţean. Candidatul nu va fi ales primar. O persoană va candida din partea unei formaţiuni etnice, calificându-se pe locul trei. Aceeaşi persoană va mai candida, cu şanse mai mari decât în 2007, pentru alegerile europarlamentare de anul viitor. Ca viceprimari, unul va aparţine tot formaţiunii foste democrate, actualmente democrat-liberale. Ordinea repartizării mandatelor politice în Consiliul Local Oradea va arăta cam aşa: formaţiunea democrat-liberală, cu cele mai multe voturi, nefiind exclus procentul de 40%, poate şi mai mult. Vor urma candidaţii etnici maghiari, cei din formaţiunea social-democrată şi cei din formaţiunea liberală. Cam aceeaşi va fi ordinea şi la alegerile pentru Consiliul Judeţean Bihor. Dar aici procentul în favoarea formaţiunii liberale şi a celei social-democrate va fi mai mare decât la Consiliul Local Oradea. Vom avea mai puţini consilieri locali şi judeţeni decât în 2004. Nici nu avem nevoie de mai mulţi. La Oradea, nu e exclus ca formaţiunea social-democrată să obţină voturi mai multe decât candidatul propriu. Acesta va fi declarat după o aprigă luptă interioară de orgolii. Noul candidat social-democrat va fi, se pare, un profesor sau fost sportiv şi nu este vorba de candidatul din 2004. Conservatorii vor avea şi ei un candidat, clasificat sub procentul celor amintiţi mai sus. Formaţiunea conservatoare nu se va califica în Consiliul Local Oradea, nici în cel Judeţean. Va avea în ţară, însă, membri în Consilii Locale şi oameni gospodari, care vor fi aleşi primari şi viceprimari. În prag de alegeri, conservatorii vor avea, din nou, şansele unei fuziuni sau alianţe.

Să aruncăm acum o scurtă privire, ici şi colo, la situaţia viitoarelor alegeri locale în alte localităţi decât Oradea. La Ştei are mari şanse formaţiunea liberală. În Beiuş şi Salonta, actualii primari. La Arad vom cunoaşte o schimbare. La Timişoara va fi ales, chiar din primul tur, actualul primar. La Cluj-Napoca se pare că situaţia va fi oarecum la limită. Se întrevăd două tururi de scrutin, iar actualul primar va obţine voturi mai puţine decât în 2004, dar posibilitatea ca el să fie reales se află sub semnul întrebării. Un fost primar va candida din nou. La Iaşi, actualul primar are şanse destul de mari. La Sibiu, actualul primar va fi reales fără probleme din primul tur. Pentru Primăria Bucureşti vor fi două tururi de scrutin, însă tot actualul partid, dar nu aceeaşi persoană, va obţine fotoliul de primar general... "
Va urma ...
Sursa: AstroConsult.ro